Hvilken type?

Hvilken type er dit barn?

Der er stor forskel på babyer, allerede fra de er helt små. Nogle observerer stille og roligt verden fra deres lift, mens andre er ekstremt energiske og nysgerrige efter at udforske deres omgivelser. Læg mærke til, hvordan dit barn agerer og find ud af, hvilken personlighedstype det har. På den måde får du også mulighed for at støtte den lille på den mest hensigtsmæssige facon.

Det kan selvfølgelig virke en smule unuanceret at placere børn i kasser og på den måde kategorisere deres personlighedstype. Men der er ingen tvivl om, at børn er forskellige. Nogen er observerende og mere tilbageholdende, mens andre er mere fysiske og udfarende. Og mønstrene ved personlighedstrækkene kan faktisk allerede ses, når barnet er omkring to måneder gammelt.

Aktiv eller rolig?

Når dit barn er omkring to måneder gammelt, begynder det at åbne sig for verden omkring. Og netop her kan du begynde at se, om dit barn er utålmodig og kropsligt ønsker at komme fremad, når du eksempelvis lægger det på maven. Du kan også se, om dit barn snarere viser tegn på at være den lyttende type, som forholder sig mere i ro og kigger på sine omgivelser.

Men uanset om dit barn viser tegn på rolige karakteristika, eller om der er høj kropslig aktivitet, behøver forældrene ikke være unødigt nænsomme overfor den lille.  Der er med andre ord ingen grund til at være ekstra pylret eller beskyttende over for det rolige barn, ligesom der heller ikke er grund til i høj grad at være ekstra aktiv med det sprællende barn. Generelt er det godt at være fysisk aktiv med børnene uanset deres personlighedstype.

Så længe nakken støttes godt, er det rigtig godt at tumle med de små og svinge dem rundt, mens I leger. Hvis de udsatte punkter på barnets krop bliver taget hensyn til og beskyttet, kan et barn holde til ret meget. Og de skal nok sige til, hvis de føler ubehag.

Husk at stimulere med det modsatte

Hvis du oplever, at dit barn er den mere udfarende type, som gang på gang udfordrer sin motorik og ønsker fremdrift, så kan det være godt også at møde barnet med mere rolige bevægelser. Barnet skal selvfølgelig møde leg og fysisk udfoldelse, men det kan også være gavnligt at lave mere rolige ting sammen, så dit barn også stimuleres i den retning. Eksempelvis er det vigtigt, at du nusser og masserer det aktive barn og på den måde har mare afdæmpet samvær med den lille.

Omvendt kan du også sagtens møde det rolige barn med fysiske udfoldelser og aktiv leg. Det rolige barn har nemlig også brug for andre stimuli, og det kan du give det ved – i rette doser – at opmuntre til bevægelse og fysisk leg.

Med øje for denne tilgang, undgår du også fra en meget tidlig start at putte dit barn i en ’kasse’ og kategorisere det som værende roligt eller aktivt. Ved at stimulere det modsatte – så meget barnet nu har lyst – får du mulighed for at se, om dit lille vidunder gemmer på andre sider af sin personlighed. Husk med andre ord at give plads til, at dit barn kan udfolde sig og samtidig give det lov til at være den personlighedstype, som barnet dels er født med.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *