far fødsel

Hvordan far har det under fødslen

Veerne melder sig! Hun begynder at pruste og stønne, og smerterne vil tilsyneladende ingen ende tage. Er det rigtige veer? Eller er det bare plukveer, så jeg alligevel godt kan smutte af sted på arbejde? Netop i denne situation går det op for den kommende far, at det er NU – og at der gemmer sig et liv, som snart kommer ud og forandrer…

For de fleste mænd melder tankerne om det at skulle være far sig først rigtig, når vandet er gået, eller når veerne sætter i gang. Først her går praktikken i gang. Der skal handles, der skal besluttes, og han har en rolle at udfylde. Desuden viser tegnene på fødsel, at familieforøgelsen helt konkret er på vej, og at det er nu, der er brug for ham.

Fødsel – kedeligt?

Selv om en fødsel er en ubeskrivelse anstrengelse og prøvelse for en kvinde, så er det ikke altid lige så spændende for ham, som kigger på fra sidelinjen. Det gør ondt på hende, hun er utålmodig, overskuddet er væk. Men anderledes er det for ham. Nu skal han blot være til stede uden at have de helt store muligheder for at handle og gøre en forskel.

Derfor fortæller mange mænd også, at de faktisk keder sig under de timelange fødsler. De medbringer måske en bog, et blad og en iPad i forhåbning om, at det kan slå lidt af ventetiden ihjel. Men samtidig forventer vi kvinder, at al fokus er på fødslen og på hende. Når manden forsøger at underholde sig selv midt i kedsomheden, bliver der derfor hurtigt smidt et par vrissede kommentarer af sted fra fruen.

Et barn i armene

Der er meget stor forskel på fødsler. Nogle forløber mere eller mindre udramatiske, mens andre er præget af komplikationer og kan frembring panik i de fleste mænd. Oplevelsen af, når barnet er født, er derfor vidt forskellig – både for mor og far. Men når det lille vidunder bliver lagt i forældrenes arme melder forløsningen sig, og oplevelsen kan være så overvældende, at faderen skal ikke ved, hvad han skal føle.

Nogle mænd bliver ekstremt stole og kigger på den nye arving med et kæmpe smil på læben. For andre har oplevelsen været så overvældende, at de bryder sammen i gråd. Pludselig er det din mand, der har brug for støtte, trøst og hjælp til at skulle vænne sig til noget helt nyt. Det er nu gået helt op for ham, at han er blevet far, og at der er et lille væsen, som han skal tage vare på.

Tag derfor nogle dybe indåndinger, slap af i processen så meget det er muligt for dig og indstil dig på at samarbejde med din mand om jeres nye ansvar. Også selv om han ikke tænker og reagerer helt, som du havde forventet.

En tilpas afslappet tilgang til de nye udfordringer vil ikke blot gavne dig og din mand, det vil også præge dit barn og øge dets følelse af tryghed i jeres selskab.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *