sygt barn

Barnets mange sygedage suger alt overskud

I nogle perioder oplever vi, at vores børn rager til sig af alverdens dårligdomme og må blive hjemme fra institution dag efter dag. Som forælder kan det resultere i en række bekymringer, en plagende søvnmangel og dårlig samvittighed. 

Kender du situationen? Du sidder på arbejdet til et vigtigt møde, din rolle er afgørende, og I er i gang med noget ganske vigtigt. Ikke bare for dig, men også for dine kolleger og samarbejdspartnere. Og pludselig ringer telefonen. Den bliver ved. De bange anelser melder sig, for du kan se, det er fra vuggestuen.

Du bliver hurtigt klar over, at det ikke nytter at ignorere den lydløse mobil, der bliver ved med at vibrere på bordet.  Du rejser dig, forlader lokalet og besvarer opkaldet.

Den bange anelse viser sig at være berettiget. Din lille pus henne i vuggestuen er blevet dårlig og skal hentes med det samme. Gode råd er dyre. Du forsøger at ringe til din mand – han svarer ikke – så forsøger du din mor, og hun har heldigvis mulighed for at hjælpe.

Sådanne situationer plager ofte hverdagen for børnefamilier. De små kære har det med at blive syge, når det passer allerdårligst. Og det medfører dårlig samvittighed – både over for barnet og jobbet.

Nu igen!

Når vi i de kolde måneder tænker tilbage, kan det være svært at skille vores børns sygdomsperioder fra hinanden. Nogle gange føles det som om, den ene dårligdom bliver overtaget af den anden. Det kan starte med en omgang snot og forkølelse, der gør det svært at falde til ro om natten. Og herefter afløser en omgang feber, udslæt på kroppen, øjenbetændelse, diarré og så videre. Hvornår får det en ende, kan vi ofte tænke.

Hver gang vi tror, vores barn er rask, kommer en ny dårligdom snigende og giver udsigt til flere sygedage. Ikke engang i ferierne kan sygdommene holdes på afstand. Og somme tider smitter de kæres maveproblemer og opkast os andre, og vi bliver i den grad lagt ned. Det går udover søvnen, kræfterne og familielivet.

Hvor længe bliver det ved?

Selv når vores børn er raske, kan vi tage os selv i at gå på træer i bekymring for, hvornår en ny slags influenza melder sin ankomst. Og når det så står på, er det svært at finde ro, der hvor vi befinder os. Den dårlige samvittighed fortæller os, at vi bør nusse om vores barn og være hjemme og vise omsorg. Og omvendt er der ting på arbejdet, som skal ordnes og som ikke bare kan vente til næste uge. Hele tiden lurer spørgsmålet i baghovedet, om vi nu også prioriterer rigtigt? Her er det en uvurderlig hjælp at kunne trække på bedsteforældrenes hjælp og fleksibilitet.

Hele familien er i minus

Særlig udfordrende er sygdomsperioderne, hvor hele familien er lagt ned. Immunforsvaret kan sommetider være nedbrudt både hos forældre og barn, og så er det svært som forældre at vise overskud og tage sig af barnet. Sommetider presser vi endda os til at tage på arbejde og trodse feberen og snottet. Vi føler os nødt til det – fordi arbejdsopgaverne skriger efter én.

Set i bakspejlet

Set i bakspejlet kan vi nogle gange tænke ”okay, hvad kunne der egentlig være sket ved, at jeg var blevet hjemme?”. Midt i sygdommen kan det hele synes uoverskueligt og uoverkommeligt. Men i bagklogskabens klare lys, havde det måske været bedre med et par dage på langs under dynen for at komme til hægterne igen. I bund og grund handler det om at vælge at være ét sted af gangen. At være på arbejde og præstere dér. Eller at være hjemme og være en god og opmærksom forælder dér. Den dårlige samvittighed er der alligevel ingen, der har gavn af.

For mange kan den kommende vintersæson virke en smule skræmmende, idet det ofte er her, de mange dårligdomme blomstrer op og rammer vores børn. Her handler det om at bevare roen, prioritere,  være til stede hvor du er – og gøre dit bedste for at skrabe noget søvn til dig. På den måde kommer vi bedst igennem de mørke måneder. Og husk så at se tilbage på de dejlige sommermåneder med glæde – de kommer heldigvis igen.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *